Lutjet në teshehud gjatë namazit

0
326

1 – I Dërguari i Allahut salallahu alejhi ue selem ka thënë:
إذا فرغ أحدكم من التشهد الآخر ، فليتعوذ بالله من أربع : من عذاب جهنم ، و من عذاب القبر ، و من فتنة المحيا و الممات ، و من شر المسيح الدجال
“Kur ndonjë prej jush përfundon teshehudin e fundit, le të kërkojë mbrojtjen e Allahut nga katër gjëra: nga dënimi i Xhehenemit, dënimi i varrit, sprova e jetës dhe e vdekjes dhe nga sprova e Mesihut Dexhal.”
(Pra, le të thotë:
اللهم إني أعوذ بك من عذاب جهنم ، و من عذاب القبر ، و من فتنة المحيا و الممات ، و من شر فتنة المسيح الدجال
(v.p.))

2 – Transmeton Aisha radijallahu anha se i Dërguari i Allahut salallahu alejhi ue selem e kishte zakon që në namaz të lutej duke thënë:
اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْمَأْثَمِ وَالْمَغْرَمِ فَقَالَ لَهُ قَائِلٌ مَا أَكْثَرَ مَا تَسْتَعِيذُ مِنَ الْمَغْرَمِ يَا رَسُولَ اللَّهِ. فَقَالَ: إِنَّ الرَّجُلَ إِذَا غَرِمَ حَدَّثَ فَكَذَبَ وَوَعَدَ فَأَخْلَفَ
“O Allahu im, kërkoj mbrojtjen Tënde nga dënimi i varrit. O Allahu im, kërkoj mbrojtjen Tënde nga sprova e Mesihut Dexhal. O Allahu im, kërkoj mbrojtjen Tënde nga sprova e jetës dhe vdekjes. O Allahu im, kërkoj mbrojtjen Tënde nga mëkatet dhe borxhet.” Një herë prej herësh, një njeri i tha atij: “Sa shpesh që kërkon mbrojtje nga borxhet.” Ai tha: “Kur njeriu ka ndonjë borxh, kur flet gënjen dhe kur premton e thyen premtimin.”

3 – Transmeton Abdullah bin Amr radijallahu anhuma se Ebu Bekr es-Siddik radijallahu anhu i tha të Dërguarit të Allahut: “Më mëso një lutje me të cilën do të lutem në namazin tim.” Atëherë, i Dërguari i Allahut salallahu alejhi ue selem tha: “Thuaj:
اللَّهُمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْماً كَثِيراً وَ لَا يَغْفِرُ الذُّنوُبَ إِلاَّ أَنْتَ فَاغْفِرْ ليِ مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ وَ ارْحَمْنيِ إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيم
“O Allahu im, unë kam bërë padrejtësi shumë ndaj vetes time, askush pos Teje nuk i falë mëkatet, andaj, më fal me faljen Tënde dhe më mëshiro. Sepse, vërtetë Ti je Falës dhe Mëshirues”.”

4 – Prej gjërave të fundit që i Dërguari i Allahut salallahu alejhi ue selem e kishte zakon të thoshte mes teshehudit dhe dhënies selam, ishte:
اللَّهُمَّ اغْفِرْ ليِ ماَ قَدَّمْتُ وَ ماَ أَخَّرْتُ وَمَا أَسْرَرْتُ وَمَا أَعْلَنْتُ وَ ماَ أَسْرَفْتُ وَ مَا أَنْتَ أَعْلَمُ بِهِ مِنِّي أَنْتَ الْمُقَدِّم وَ أَنْتَ الْمُؤَخِّرُ لاَ إِله إِلاَّ أَنْتَ
“O Allah! Më fal për mëkatet e mëparshme dhe të mëvonshme, mëkatet që i kam bërë fshehtazi dhe të haptazi, dhe ato me të cilat e kam tepruar, dhe ato që Ti i di më mirë se unë. Ti je i Pari dhe i Fundit. Nuk ka zot që meriton të adhurohet përveç Teje.”

5 – Profeti salallahu alejhi ue selem i tha një njeriu:
كيف تقول في الصلاة؟ قال : أتشهد و أقول : اللَّهُمَّ إِني أَسْأَلُك الْجَنَّة وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ النَّارِ أما إني لا أحسن دندنتك و دندنة معاذ ، فقال النبي صلى الله عليه و سلم : حولها ندندن
“Çfarë thua në namazin tënd?” Ai tha: “E lexoj teshehudin dhe them: “O Allah! Unë kërkoj nga Ti Xhenetin dhe kërkoj mbrojtjen Tënde nga Zjarri.” Unë nuk mund të them atë që ti dhe Mu’adhi thoni.” Profeti salallahu alejhi ue selem i tha: “Ne gjithashtu lutemi ngjashëm me ty, duke kërkuar Xhenetin dhe mbrojtjen nga Zjarri.”
6 – Një herë prej herësh, ‘Ammar bin Jasiri radijallahu anhu fali një namaz të shkurtër. Pastaj disa njerëz i thanë tij se ai u falë shkurt. Ai tha: “Ku qëndron problemi me këtë? Në namaz bëra lutje që kisha dëgjuar nga i Dërguari i Allahut salallahu alehi ue selem. Një herë prej herësh, kur ai u ngrit, një nga njerëzit i shkoi pas tij dhe e pyeti në lidhje me lutjet, ai tha:
اللَّهُمَّ بِعِلْمِكَ الْغَيْبَ وَقُدْرَتِكَ على الْخَلْقِ أَحْيِني ما عَلِمْتَ الْحَيَاةَ خَيْراً لِي وَتَوفَّني إِذَا عَلِمْتَ الْوَفَاةَ خَيْراً لِي اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَشْيَتَكَ في الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ وَأَسْأَلُكَ كَلِمَةَ الْحَقِّ في الْغَضبِ وَالرِّضَا وَأَسْأَلُكَ الْقَصدَ في الْفَقْرِ والْغِنى وَأَسْأَلُكَ نَعِيماً لاَ يَنْفَدُ وَأَسْأَلُكَ قُرَّةَ عَيْنٍ لاَ تَنْقَطع وَأَسْأَلُكَ الرِّضَا بَعْدَ الْقَضَاءِ وَأَسْأَلُكَ بَرْدَ الْعَيْشِ بعد الْمَوتِ وَأَسْأَلكَ لَذَّةَ النَّظرِ إِلى وَجْهِكَ والشَّوْقَ إِلى لِقَائِكَ في غيرِ ضَرَّاءَ مُضِرَّةٍ وَلاَ فِتْنَةٍ مُضِلَّةٍ اللَّهُمَّ زَيِّنَّا بِزِينةِ الإِيْمانِ وَاجْعَلْنَا هُدَاةً مُهْتَدِينَ
“O Allahu im, të lutem me Diturinë Tënde mbi të fshehtën dhe fuqinë Tuaj mbi krijesat Tuaja, që të më bësh të jetojë përderisa jeta ime është më e mirë për mua. Dhe më merr jetën time kur Ti e din se vdekja ime është më mirë për mua. O Allah! Më bëj mua që të frikësohem Ty fshehurazi dhe haptazi. Më bëj që të flas të vërtetën në gjendje të zemëruar dhe në disponuar. Më bëj të matur në varfëri dhe pasuri, më jep begati të pashtershme. Më jep gëzim të përhershëm që nuk largohet kurrë dhe më bëj të kënaqur me atë që më ke caktuar. Më jep jetë të qetë pas vdekjes. Më dhuro shikim të këndshëm në Fytyrën Tënde dhe dëshirën e madhe (mallëngjim) për të takuar Ty pa përjetuar vështirësi dhe sprova. O Allah, na zbukuro me zbukurimin e besimit dhe na bëj udhëzues për të tjerët dhe të udhëzuar.”

Shejkhul-Islam Ahmed bin Tejmijeh (Allahu e mëshiroftë!)
Burimi: Sahihul-Kelimit-Tajjib, fq. 61-63

Subscribe