17 Shkaktarët që japin dhimbje të kokës

0
1730

Ka shumë lloje të dhembjeve së kokës, që vijnë nga shkaktarë të ndryshëm, si:

1. Së pari, kur një nga katër gjendjet themelore të trupit (ftohtësia, nxehtësia, thatësia dhe lagështia) bëhet mbizotëruese ndaj të tjerave.

2. Ulcera në stomak, sepse nervat cefalikë (të trurit) janë të lidhura me stomakun.

3. Gazra të ngjeshur mund të mblidhen në stomak, e pastaj të ngrihen lart deri në kokë, duke shkaktuar dhembje koke.

4. Ndonjë tumor në arterien gastrike sjell dhembje në kokë, pasi stomaku dhe koka janë të lidhur me njëri-tjetrin.

5. Kur stomaku është plot, ai mund të shkaktojë dhembje koke, pasi një pjesë e ushqimit mbetet e patretur.

6. Dhembja e kokës mund të shfaqet pas aktit seksual, pasi në këto çaste trupi është i dobët, dhe kështu është i ekspozuar ndaj nxehtësisë së ajrit.

7. Dhembja e kokës vjen ndonjëherë pas të vjellave, për shkak të thatësisë së stomakut ose të gazrave që ngjiten nga stomaku në kokë.

8. Moti ose ajri i nxehtë mund të shkaktojnë dhembje koke.

9. Dhembja e kokës mund të shkaktohet edhe nga të ftohtët, ose nga avujt që mblidhen në kokë dhe nuk arrijnë të shpërbëhen.

10. Kur nuk fle mjaftueshëm.

11. Shtypja e ushtruar në kokë, për shembull, kur mban mbi të ndonjë peshë të rëndë.

12. Fjalosja e tepërt, ndonjëherë, dobëson mendjen, e më pas rrjedhon në dhembje koke.

13. Ushtrimet e tepërta fizike ose lodhja e madhe.

14. Depresioni, shqetësimet emocionale ose mendimet e këqija.

15. Uria e madhe. Në këtë rast, gazrat e stomakut ngrihen deri në kokë dhe shkaktojnë dhembje.

16. Tumori në cipën e trurit. Në këtë rast, njeriut i duket sikur dikush po e godet me çekan në kokë.

17. Ethet shkaktojnë dhembje koke, për shkak të temperaturës së lartë që pëson trupi prej tyre.