Pse duhet te konsumoni hurma cdo mengjes

0
2165

DISA KOKRRA HURMA Në MENGJES

Pejgamberi i Allahut, salallahu alejhi ve selem, ka thënë: “Kush i han shtatë hurma axhve në mëngjes, nuk do ta godasë kurr fatkeqësia dhe do të jetë i sigurt nga sihri tërë ditën”. Mutefekun Alejhi

“Oj Aishe, shtëpia ku nuk ka hurma është e uritur.”Muslimi

Këtë e ka përsëritur dy-tri herë.

Aishja, radijallahu anha, i ka thënë nipit të saj, Urves:
“Ne, familja e të Dërguarit të Allahut, salallahu alejhi veselem, kalonim një muaj të tërë e mos të kishim ndezur
zjarr. Jetonim nga hurmat dhe uji.” Buhariu dhe Muslimi

Kur Pejgamberi, salallahu alejhi ve selem, me gratë e tij ka mundur të jetojë një muaj apo dy nga hurmat dhe uji;kur muslimanet pushtuan një të katërten e botës së banuar me njerëz për një të tretën e shekullit; ushtria e tyre shpeshherë nuk kishin mundesi t’u ofrojnë me tepër se një pjatë me hurma dhe pak uje; kur Allahu, subhanehu ve teala, i preferoi Merjemes ushqim të caktuar gjatë dhimbjeve te lindjes: “E ti shkunde trupin e hurmës se do te bijne ty hurma të fresketa. Mejrem 25

Nuk ka dyshim se në hurma ka dobi të medha. Habitem me njerëzit që vuajnë nga kapsllëku, ndersa hurmat i kanë pranë tyre. Nëse ke probleme me kapsin,ha disa kokra hurma në mëngies. Shpesh në revistat e miekësisë ne Amerikë giejmë reklama që thërrasin ne konsumimin e hurmave të Kalifornise për l’u shëruar nga kapsllëku nga i cili vuajnë 18% e banorëve amerikane.

Eshtë per tu habitur se si fabrikat amerikane të hurmave i vendoine në shishe të vogla sikur ilaçe dhe keto i paragesin si ilaçe kundër kapsllekut.

Hurmat janë të pasura me materie pejzore. Njëqind gramë hurma (që i përgigjet 10-21 copë hurma) përmbajne 8,5 gramë materie pejzore. Organizatat Nderkombëtare te Shëndetësisë tani preferojne konsumimin e sasive të mëdha të materieve pejzore, jo vetëm për t’u mbrojtur nga kapslleku, por edhe për shkak dobive tjera të medha prej
tyre.

Hajnë nga tensioni i lartë i gjakut. Ato përmbajnë sasi jashtëzakonisht të vogla të natriumit dhe janë të pasura me kalcium.

Hulumtimet e reja shkencore i thërrasin njerëzit gë vuajnë nga tensioni i lartë i gjakut të ushgehen me ushqime me më pak kripë dhe me më shumë kalium.

Pos kësaj hurmat janë të pasura edhe me një element shumë të rëndësishëm, e ai është magnezi.

Mungesa e magnezit është problem i cili i godet nje numer të madh të atyre që përdorin tableta të digoksinit, apo mjetet që e nxisin urinimin, si dhe ata gë kanë probleme me zemrën. Hurma është e pasur edhe me hekur.

Njeqind gramë hurma plotëson nie të tretën e nevojës së hekurit per trupin. Më së tepërmi nevojë për hekur kanë njerëzit gë janë në periudhën e pubertetit, pastaj gratë shtatzena te njerëzit që kane mungesë të hekurit në gjak nga shkaqe të tjera.

Prandaj, hurma le të jetë doherë prezentë në shtëpine tende. Në mëngies mund të hash disa kokrra hurma, e posaçërisht kur të shkosh në punë pa ngrënë mëngies kështu do te kesh sasi të mjaftueshme të kalorive. Nierëzit e sëmurë nga diabeti (sëmundja e sheqerit) duhet të ruhen nga konsumimi i tepërt i hurmave.

Hurmat le t’ua zëvëndesoinë ëmbelsirat. Merr një apo dy hurma pas darke në vend të një cokollate apo të një kulaçi. Të vertetën e ka thëne i Derguari i Allahut, salallahu alejhi ve selem:”Është e uritur shtëpia ku nuk ka hurma.”Muslimin

Dr. Hasan Shemsi Basha
Shkeputur nga libri “ISLAMI DHE MJEKESIA”