Llojet e nefsit (shpirtit) që i ka cekur Allahu, xhele ue ala, në Kuran?

0
1704
Llojet e nefsit(shpirtit) që i ka cekur Allahu, xhele ue ala, në Kuran?
– Lloji i parë;
لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ
Shumë nxitës për të keqen.
وَمَا أُبَرِّئُ نَفْسِي ۚ إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلَّا مَا رَحِمَ رَبِّي ۚ إِنَّ رَبِّي غَفُورٌ رَحِيمٌ
” Unë nuk e shfajsoj veten time, pse epshi është shumë nxitës për të keqen, përveq atë që ka mëshiruar Zoti im, se Zoti im është që fal e mëshiron shumë.”
(Jusuf; 53).
Lloji i dytë;
نفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ
Shumë i qetë
يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ
” O shpirt i qetësuar!”
(El Fexhër; 27).
dhe Lloji i tretë;
نفْسِ اللَّوَّامَةِ
Shumë qortues.
وَلَا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ
” Betohem në shpirtin që është shumë qortues!”
(El Kijame; 2).
Suad Shabani