Këshilla e dijetarit për djalin e tij

0
1063

Porosit nga Khattab El-Makhzumij drejtuar birit të tij

Mos debato shumë dhe mos u grind me idiotët.

Në qoftëse flet, fol pak.

Nëse bën shaka, bëj pak.

Në qoftë se ulesh dikund, ulu këmbëkryq.

Bëj kujdes nga kërcitja e gishtërinjve, luajtjen me mjekërrën, unazën dhe me këllëfin e shpatës.

Mos i pastro dhëmbët në prani të të tjerëve dhe mos e fut gishtin në hundë.

Mos i largo mizat prej teje gjatë gjithë kohës dhe çdo gjë tjetër e cila i bën njerëzit të nënvlerësojnë e të flasin keq për ty.

Ulu i qetë dhe fol me ngadalë.

Dëgjoje atë që flet me ty pa u çuditur dhe pa i kërkuar atij që t’i përsëris fjalët e tij.

Rri larg humorit, lloj-lloj tregimi e përrallave.

Mos u trego të tjerëve se sa të pëlqen dikush apo diçka, apo për ëndrrat e tua.

Bëhu i qëndrueshëm në sjelljet tuaja!

(Raudatul-‘Ukala)
Usame Morina