Historia e Umer ibn Hatabit dhe te moshuarit qe lypte

0
1627

Percillet se Omer bin Hatabi po ecte neper tregun e Medines dhe pa nje plak qe po lypte dhe po kerkonte ndihme nga njerezit.

Omeri u afrua prane plakut dhe e pyeti: “ Kush je ti?!” Plaku iu pergjigj: “Une jam nje plak jahudi qe kam dale per te lypur tek njerezit per te paguar xhizjen dhe per ushqyer femijet me ate cfare mbetet.” Omeri i tha: “Nuk jemi treguar korrekt me ty o plak. Ta kemi marre xhizjen kur me qene i ri dhe te kemi harruar kur je plakur.”

Omeri e mori plakun per dore dhe e dergoj ne shtepine e vet dhe i dha qe te hante, pastaj i dergoi fjale kujdestarit te arkes se shtetit qe te ndante veçmas nje ndihme qe i mjaftonte plakut dhe femijeve te tij. Keshtu Omeri i dha plakut nje rroge mujore dhe ia nderpreu xhizjen pergjithmone.

E shenon Kasim bin Selam ne “Kitab el Emval”, Sejutiu ne El Xhamiul ehadith, Ibn Kajimi ne “Kitab ehlul dhimeh.”
Genc Plumbi