Emrat e ditës së Kiametit që janë përmendurr në Kuranin Fisnik?

0
2696
Emrat e ditës së kiametit që janë cekur në Kuranin Fisnik?
 El Kijame;
يَقْدُمُ قَوْمَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَأَوْرَدَهُمُ النَّارَ ۖ وَبِئْسَ الْوِرْدُ الْمَوْرُودُ
” Në ditën e kijametit ai (faraoni) i prinë popullit të vet dhe i fut në zjarr. Sa i shëmtuar është ai vend i ofruar.”(Hudë; 98).
El Karia;
الْقَارِعَةُ. مَا الْقَارِعَةُ. وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْقَارِعَةُ. يَوْمَ يَكُونُ النَّاسُ كَالْفَرَاشِ الْمَبْثُوثِ. وَتَكُونُ الْجِبَالُ كَالْعِهْنِ الْمَنْفُوشِ
” Krisma e kijametit.Ç’ka është krisma?Dhe ç’të mësoi ty se ç’është krisma?Ajo është ditë kur njerëzit bëhen si insekte të shpërndara.Dhe kodrat bëhen si leshi i shprishur.”
(El Karia; 1-5). 3. El Hakah;
ِ الْحَاقَّةُ
” Momenti i katastrofës së përgjithshme (kijameti).” (El Hakah; 1).
Es Se’ah;
إِنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ أَكَادُ أُخْفِيهَا لِتُجْزَىٰ كُلُّ نَفْسٍ بِمَا تَسْعَىٰ
” S’ka dyshim se momenti (kijameti) do të vijë pa tjetër, Unë gati e kam fshehë atë; (do të vijë) për t’u shpërblyer secili njeri për atë që ka bërë.”
(Ta’ha; 15).
Jeum et Tegabun;
يَوْمَ يَجْمَعُكُمْ لِيَوْمِ الْجَمْعِ ۖ ذَٰلِكَ يَوْمُ التَّغَابُنِ
” Ditën e kijametit, kur Ai u tubon juve, ajo është ditë e mashtrimit (ditën e kijametit duket se kush është mashtruar).” (Tegabun; 9).
El Vakia;
فَيَوْمَئِذٍ وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ
” Në atë kohë ndodh e vërteta (kijameti).”(El Vakia; 15).
Jeumul Fasll;
إِنَّ يَوْمَ الْفَصْلِ مِيقَاتُهُمْ أَجْمَعِينَ
” S’ka dyshim se dita e kijametit ku kryhet gjykimi, është e caktim i të gjithë atyre.”
(Duhan; 40).
Jeumul Xhem’i;
يَوْمَ يَجْمَعُكُمْ لِيَوْمِ الْجَمْع
” Ditën e kijametit, kur Ai u tubon juve.”(Tegabun; 9).
Et Tametul Kubra;
فَإِذَا جَاءَتِ الطَّامَّةُ الْكُبْرَىٰ
” E kur të vijë vala e madhe (kijameti).”
(Naziat; 34).
Es Sa’hatu;
فَإِذَا جَاءَتِ الصَّاخَّةُ. يَوْمَ يَفِرُّ الْمَرْءُ مِنْ أَخِيهِ. وَأُمِّهِ وَأَبِيهِ. وَصَاحِبَتِهِ وَبَنِيهِ.
” E kur të vijë ushtima (krisma e kijametit). Atë ditë njeriu ikën prej vëllait të vet.
Prej nënës dhe prej babait të vet. Prej gruas dhe prej fëmjëve të vet.”
(Abese; 33-36).11. Err Rraxhifeh;
يَوْمَ تَرْجُفُ الرَّاجِفَةُ
” Ditën që vrullshëm bëhet dridhja.”(Naziat; 6).
 Jeumul Hasreti;
وَأَنْذِرْهُمْ يَوْمَ الْحَسْرَةِ إِذْ قُضِيَ الْأَمْرُ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ وَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ
” Ti tërhiqu atyre vërejtjen për ditën e dëshprimit, kur të marrë fund çështja (e përgjejgësisë e dikush në xhehet, dikush në zjarr), se ata (sot) janë të painformuar, dhe ata nuk janë duke besuar.”
(Merjem; 39).
Jeu’mudi’n;
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
” Sunduesit të ditës së Gjykimit!” (Fatiha; 3).
Suad Shabani