A të tregojë gjënë më te çmuar që një njeri mund të posedojë?

0
1897

Nje njeri i cili ishte fejuar me nje vajze te ensareve erdhi tek i Derguari alejhi selam.
Ai e pyeti:
“A e ke pare ate?
Ai tha:Jo.
Keshtu qe i Derguari i Allahut e urdheroi ate te shkoje ta shikoje.

I Derguari i Allahut alejhi selam theksoi ne me teper se nje hadith faktin se bukuria eshte nga karakteristikat themelore qe njeriu duhet ta kerkoje te gruaja,pervec karakteristikave te tjera morale,te cilat jane te deshirueshme.Ne te vertet,te dy llojet e karakteristikave jane te pandashme.Per shembull ai alejhi selam i tha Ibn Abazit r.a.:
“A te tregoj per gjene me te cmuar qe nje njeri mund ta posedoje?
Ajo eshte gruaja e mire,kur ta shikoj ate ,ai te kenaqet,kur t`i thote te bej dicka ajo i bindet dhe kur ai eshte large shtepise ajo eshte besnike ndaj tij.”

(Transmeton Hakimi,hadithi eshte sahih sipas kushteve te Buharit dhe Muslimit)

I Derguari alejhi selam u pyet:Cila eshte gruaja me e mire?
Ai tha:”Ajo qe e kenaq burrin kur ta shikoj,qe i bindet atij kur t`i thote dicka dhe qe nuk ben dicka qe ai nuk e pelqen sa i perket vetvetes ose pasuris se tij.

Transmeton Imam Ahmedi.

Ky eshte udhezimi i dhene nga i Derguari alejhi selam qe pershkruan personalitetin e gruas,e cila mund te sjelle lumturi,qetesi dhe stabilitet per burrin dhe mund ta beje nje shtepi te gezueshme,te kenaqshme dhe te sigurte,ku ajo rrite nje grup femijesh te guximshem,te suksesshem dhe inteligjente.

I Derguari i Allahut alejhi selam kembgulte qe martesa qe te ndertohej mbi nje themel te forte,duke bere barazpeshe nemes te nevojave fizike,mendore,shpirterore dhe emocionale,keshtu qe te mos prishet martesa nga mospajtimet ne personalitet ose dallimet ne sjellje.