3 cilesite qe duhet te kete komshiu i mire.

0
91

El-Euzai (Allahu e ruajtte) thote: I thash nje burri: Dua (kerkoj) nje shtepi ne fqinjesi me njerez te cilet:

-nuk pergojojne

-nuk jane ziliqare

-dhe nuk urrejne.

Burri me mori (me kapi nga dora), me coi te varrezat dhe me tha: “Ketu (eshte shtepia qe kerkon).”

Nga ky ether perfitohet:

-Njeriu ne kete dynja perballet me shume sprova dhe njerez te ndyshem. Ku disa

1. Te pergojojne -e kete synim kane ne jete- dhe sa te shumte jane ne kohen e sotme.

2. Te urrejne -ku pjesa derrmuese e tyre urrejne nga paafetesia per te garuar ne veprat e mira- dhe si zgjidhje te vetme dhe te shkurter shohin pergojimin. Shtoi kesaj (urrejtjes) dhe shpifjen.

3. Te kane zili -dhe ky soj i njerezve gjendet shume ne qarkullim.

-Askush nuk mund te shpetoje nga keto te tria. Derisa dhe Profeti alejhis-selam qe ishte krijesa me e mire nuk shpetoi nga kjo. Andaj le te jete synimi yt rruga drejt Allahut.

-Kujdesi madh qe tregonin te paret tane te mire ne zgjedhjen e fqinjit. Prandaj njeriu duhet te zgjedhe per fqinjesi njerez:

1. qe e keshillojne per te mira,

2. qe e ndalojne nga te keqijat

3. qe jane me te ne cdo miresi e veshtiresi.

Unejs Sheme