3 format se si shkaterrohet një popull

0
926

Kinezet, kur deshen te benin jete te qete dhe te sigurte, ndertuan murin e madh Kinez me mendimin se askush nuk mund ta kaloje per shkak te lartesise se tij. E migjithate ne 100 vjetorin e pare pas ndertimit te murit, Kinen e sulmuan tri here!!! Sa here qe e sulmuan, armiqte nuk paten nevoje te kapercenin murin apo te ngjiteshin mbi te por perkundrazi, ata u jepnin rryshfet rojeve dhe depertonin permes dyerve .
Kinezet u perqendruan ne ndertimin e murit dhe harruan si te ndertonin rojtaret (e murit)! Ndertimi i njeriut duhet te jete para gjithckaje dhe per kete kane nevoje femijet tane.

Njeri nga orientalistet thoshte: Nese do te zhdukesh kulturen e nje populli qe nga rrenjet, atehere ekzistojne tre menyra:
1- Te shkaterrosh familjen
2- Te shkaterrosh arsimin
3- Te rrezosh shembelltyrat dhe njerezit qe u merren mendimet nga populli.

Nese do te shkaterrosh familjen atehere syno te zhdukesh rolin e nenes. Beje qe te kete turp nga fjala: Zonje shtepie!
Nese do te shkaterrosh arsimin, atehere syno mesuesin, beje qe te mos kete asnje vlere ne shoqeri, ulja poziten me qellim qe nxnesit ta percmojne e si rrjedhoje ai ta urreje punen e tij dhe ta beje pa amanet.
Qe te rrezosh shembelltyrat, duhet te merresh me dijetaret, shaji dhe ule prestigjin e tyre. Hidh dyshime mbi ta me qellim qe njerezit mos ti degjojne dhe mos ti marin per shembull.
Ne momentin kur roli aktiv i nenes fshihet dhe roli i mesuesit te sinqerte zhduket dhe rrezohen shembelltyrat, atehere kush mund ti edukoje brezat drejt vlerave?!!!!

facebook